05-12-2018
In Amsterdam-West is Amsterdome geopend, een evenementenlocatie in de vorm van een koepel, met ruimte voor 200-1.000 personen. Deze koepel stond eerst bij Schiphol en werd gebruikt als luchtvaartmuseum.
De plenaire zaal biedt ruimte aan 1.000 bezoekers, er zijn 16 flexibele subruimten, een grote foyer en een vide onder het koepeldak. Het heeft een totale vloeroppervlakte van 5.000 m2. Naast hergebruik van het exterieur, is ook het interieur gerecycled. De stoelen zijn gemaakt van oude koelkasten, een gedeelte van de barren uit oude zeecontainers en de wanden en vloeren bestaan uit gerecycled gips en betond. Het pand heeft een lage CO2-footprint.
Historie
In 1966 besloten KLM en Fokker een gebouw in te richten als museum en te schenken aan het Nationaal Luchtvaart Museum. Architect E.A. Riphagen ontwierp een futuristische koepel: de eerste geodetische koepel van Europe en lange tijd de grootste aluminium koepel ter wereld.
De koepel werd te klein voor de groeiende collectie van het museum. Het Luchtvaartmuseum verhuisde in 2003 naar Lelystad waarna de koepel leeg kwam te staan en dreigde gesloopt te worden. Op het laatste moment diende een koper zich aan. In 2004 werd het gebouw gedemonteerd. Na jarenlang in 29 zeecontainers opgeslagen te zijn werd de koepel herontdekt en opgekocht.
Amsterdome is opgebouwd met de oude materialen maar met moderne hulpmiddelen en nieuwe technieken.
Bron: Amsterdome
Bedankt, binnen enkele minuten ontvangt je een e-mail van ons met daarin een persoonlijke link. Klik op de link om een nieuw wachtwoord op te geven.