•  
    Verdonck geeft de techniek de vrijheid, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 173, juli 2017

    Kris Verdonck is beeldend kunstenaar, architect en theatermaker, die naam maakt met heftige, donkere projecten. “De techniek is het begin- en eindpunt en dicteert de rest”, zegt zijn technische man. Eric de Ruijter bespreekt Verdoncks recente werk. 

    Download

  • Designing on square centimeters door Eric de Ruijter, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

    For the Dutch exhibit at the PQ 2011 the architects of Oistat Netherlands have chosen one project by Jonkman Klinkhamer Architects: the extension and renovation of the Stadsschouwburg Amsterdam and pop music stage the Melkweg. The exhibit focuses on how the old and new buildings in the middle of Amsterdam have been harmonized, on the multifunctional character of the centre that has emerged, and on the interaction and connection with the urban environment.

    Download

  •  
    Ontwerpen met textiel, Hannes Gerriets, Jos van de Haterd, Zichtlijnen 105, maart 2006

    Zeventien doeken van Petra Blaisse in Casa da Musica Een jaar geleden opende het Casa da Musica in de Portugese stad Porto. Architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA ontwierpen het markante, veelhoekige gebouw, Petra Blaisse was verantwoordelijk voor het ontwerp van zeventien doeken die een veelzijdige rol spelen in het interieur.

    Lees meer

  •  
    Zichtlijnen in een aula, redactie, Zichtlijnen 68, januari 2000

    Wanneer een niet als zodanig ontworpen gebouw de functie van theater krijgt roept dat een hele reeks theatertechnische vragen op - vragen waarop geen standaard-antwoord te geven valt, juist omdat het altijd weer om anders geconstrueerde, gesitueerde en ingerichte bouwwerken gaat.

    Lees meer

  •  
    Theaters waar mensen elkaar niet kunnen zien, zijn zielloos, Renate Meijer, Zichtlijnen 68, januari 2000

    De theaterontwerpen van Onno Greiner en Martien van Goor

    Lees meer

  •  
    PQ’99: In Search of Perspectives in the new Millennium, OISTAT bulletin bij Zichtlijnen 67, november 1999

    The last PQ of this century offered a forum to the forty-seven countries participating in the exhibition of stage and costume design and the exhibition of theatre architecture, as well as those taking part in the presentation of the various schools.

    Lees meer

  •  
    Van bouwput tot voorstelling, Bob Logger, Zichtlijnen 56, januari 1998

    De werkgroep Historie & Theorie van OISTAT-Nederland is voornemens om in 1998 een bijeenkomst te beleggen met theaterarchitecten, theaterconsulenten, theaterdirecteuren, decorontwerpers, regisseurs en theatertechnici, met als thema: van bouwput tot voorstelling.

    Lees meer

  •  
    Schouwburg De Meerse, Mechteld van Gestel, Zichtlijnen 28, april 1993

    Op 30 november 1992 werd de leden van de Vereniging voor Podiumtechnologie de mogelijkheid geboden het theater van het nieuwe cultureelcentrum De Meerse in Hoofddorp te bezoeken.

    Lees meer

  •  
    Regiodag in het nieuwe Theater aan het Spui, Den Haag, Zichtlijnen 28, april 1993

    Het bestuur van de Vereniging voor Podiumtechnologie nodigt u uit, in overleg met de directie van het Theater aan het Spui, voor een bezoek aan dit theater, ontworpen door Herman Herzberger en voorzien van een zwarte doos. Voor de diverse disciplines binnen onze vereniging een object dat mogelijk discussies oproept.

    Lees meer

  •  
    Brieven aan de redactie, A.J.G. Klomp, Zichtlijn 12, augustus 1990

    Onderstaande brief is een reactie van A.J.G. Klomp op het artikel van Jan Kramer over het nieuwe theater in Zoetermeer (Zichtlijn 10).

    Lees meer

  •  
    Theaterprijsvraag Moskou, Onno Greiner en Jan Kramer, Zichtlijn 8, december 1989

    De architectuurcommissie van de Russische OISTAT schrijft, in samenwerking met de Unie van Architecten en de Theater Unie van de USSR, een internationale prijsvraag uit.

    Lees meer

  •  
    Stadsschouwburg Utrecht, Jan Kramer, Zichtlijn 8, december 1989

    De Stadsschouwburg in Utrecht, van de architect Dudok, werd in 1941 geopend. In het gedenkboek van 1954 over Dudok treft men de schouwburg in de reeks van bouwwerken aan tussen het crematorium van Westerveld en het kantoorgebouw van de Hoogovens in Velsen.

    Lees meer

  •  
    De Opéra Bastille: een eerste indruk, Ed Beentjes, Nieuwsbrief 5, juni 1989

    Op uitnodiging van AS, het Franse theatertechnische tijdschrift, kon ik tijdens de SIEL een bezoek brengen aan de in aanbouw zijnde Opéra Bastille in Parijs. Een – zeker naar Nederlandse maatstaven – geldverslindend project, waar de Franse politiek zich geheel en al meester van heeft gemaakt.

    Lees meer

  •  
    Een theater in de kerk, Onno Greiner, Nieuwsbrief 5, juni 1989

    De Heilige Maagdkerk, die werd voltooid in 1829, mag een typerend voorbeeld worden genoemd van de ‘waterstaatskerk’. Het is een in neoclassicistische stijl uitgevoerde hallenkerk, sober en functioneel van opbouw, mooi van verhoudingen en sfeer.

    Lees meer

  •  
    Theater ‘De Lampegiet’ in Veenendaal, ir Clairette Gitz, Nieuwsbrief 2, november 1988

    In Veenendaal is begin dit jaar een nieuw theater geopend, waarvoor in 1982 een besloten prijsvraag was uitgeschreven. Veenendaal kreeg als groeiende gemeente behoefte aan grotere accommodatie voor theateruitvoeringen.

    Lees meer

  •  
    Ingezonden brief… Stokpaardje, Onno Greiner, Zichtlijn 11, juni 1990

    Geachte redactie, Chris Lievaart schrijft in Zichtlijn nr. 10 in zijn verslag over het symposium Ruimte als theatraal middel onder andere dat ik mijn “stokpaardje bereed” en een verhaal zou hebben gehouden over de restauratie van de schouwburg in Leiden.

    Lees meer

LID WORDEN