Het is 1994 als onder de bezielende begeleiding van Dr. ‘Doom’ Randall Davidson en Rinus (Marinus) Bakker een aantal technici in München een van de eerste rigging-cursussen volgt. Het blijkt een bijzondere groep te zijn, want in de tijd erna hebben zijn hun stempel gedrukt op het rigging-landschap in Nederland en daarbuiten.
De dansers van de verticale dansgroep Sky Motion hangen regelmatig aan een kabel tegen een muur. Voor de voorstelling Inner Worlds maakten ze de stap naar de vrije ruimte. Aan dunne staaldraden vliegen ze rond in de kap van schouwburg Amphion.
Leeuwarden en eigenlijk heel Friesland zijn culturele hoofdstad van Europa. In het dossier drie verhalen uit deze provincie: De alleskunners van Tryater, theater in een tomatenkas en de hybride trekkenwand van het Posthuis Theater.
In deze editie aandacht voor de trekkenwand in Castellum, de ophanging van de line array in Musis Sacrum en de bewegende bruggen in Theater aan het Spui.
Sinds kort ligt het ontwerp voor de nieuwe Europese norm voor hijs- en hefinstallaties in de entertainmentindustrie ter inzage. Het uitgelezen moment om er kennis van te nemen, zegt commissielid Gert Jan Brouwer. “Nu kun je er commentaar op geven.”
De trekkenwand barst van de creatieve mogelijkheden. Maar worden ze ook gebruikt? Operators die de grenzen van de machine kennen zoeken die ook op. Toon de Vries is er zo een. “Mijn record is 14.000 bewegingen.”
Het is nu tien jaar geleden dat de handtrekkenwand werd verboden. Een besluit met ingrijpende gevolgen. Wat heeft dit ons gebracht en wat ligt er nog in het verschiet? Eric de Ruijter maakt de balans op.
Het was druk bij de themadag in januari over hijsen en heffen. Ruim 125 mensen kregen in het Energiehuis in Dordrecht een overzicht van alle geldende regels en normen. De zaal roerde zich flink. ‘Het systeem is zo goed als de operator, en niet andersom!’
De themadag hijstechniek ging over twee belangrijke stappen die de sector heeft gezet. Het BICKT document schept duidelijkheid over normen en regels voor hijsinstallaties. En er komt een Basiscursus Hijsen en heffen.
Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van motion control maken het mogelijk om objecten bewegingen te laten maken met behulp van takels, lieren en trolleys waarbij niet de motoren, maar de gewenste driedimensionale beweging van het object centraal staat. Een nieuwe manier van denken met nieuwe mogelijkheden voor ontwerpers.
Hoe staat het met de trekkenwanden in de theaters? Met het onderhoud? Waar lopen de operators tegenaan? Daarover ging de themadag Hijstechniek in theaters op 4 oktober in de Schouwburg Almere. Een impressie door Pauline Beran.
Het Platform Operators (PON), een initiatief van trekkenwandoperators gesteund door de Vereniging voor Podiumtechnologie, wil meer te weten komen over de berekende maximale gelijktijdigheidsfactor van de trekkenwanden.
Twee jaar geleden, op 11 juni 2007, werd tijdens een drukbezochte VPT-bijeenkomst teruggekeken op een van de grootste operaties in de geschiedenis van de Nederlandse theatertechniek: de mechanisering en automatisering van alle hijsinstallaties. De hoofdsponsors waren Roden Staal, Stakebrand en Trekwerk. Wie toen voorspeld had dat twee van die drie failliet zouden gaan, zou voor gek zijn verklaard. Toch is dat gebeurd. Uit Roden Staal is het nieuwe bedrijf DTS2 ontstaan. En Stakebrand is nu een zusterbedrijf van... Trekwerk. Wat betekent dit voor de klanten? Hoe staat het met de garantie? Worden de restpunten nog afgehandeld? Hoe staat het met de service van de besturing? Gerbrand Borgdorff sprak met de nieuwe eigenaars.
De themadag Van popconcert tot opera werd gehouden in Muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn op 15 september 2008. De dag gaf een overzicht over wetten, regels en normen en zo ongeveer alle experts uit de sector werkten mee. Hier concentreren we ons op de belangrijkste aanleiding voor de dag, de presentatie van de nieuwe Europese CWA25.
‘Ik druk op cruise. Vele malen gestresster dan ik vroeger aan het touw trok’
Den Haag. We staan met Rouw siert Elektra in de Koninklijke Schouwburg. Bijna een jaar geleden.
Willem: ‘hé Niko, jij hebt nu toch je BMT-diploma, ga d’r maar achter hoor, doe je eigen changement maar!’
Alle technici op het toneel lachen. Ik lach als een boer met kiespijn.
Over één ding zijn we het met elkaar eens. Een trekkenwand moet veilig zijn. Maar wat is nu eigenlijk veilig? En wat maakt de ene trekkenwand veiliger dan een andere? Hoe kwantificeer je veiligheid? Wat wordt bedoeld met aanvaardbare risico’s en welke rol spelen normen daarbij? En hoe waardevol blijkt het certificaat te zijn?
De voorstelling Amadeus in de regie van Matthijs Rümke speelde in tien theaters door heel Nederland met Jeroen Krabbé als Salieri en Marc-Marie Huybregts als Wolfgang Amadeus Mozart.
De Vakbeurs Theatertechniek, dit jaar voor de tiende keer georganiseerd, was een succes. Het tweede lustrum werd gevierd in de Scheldehal van Ahoy’ Rotterdam. De Statenhal van het Congresgebouw in Den Haag was niet langer beschikbaar en daar hoeft niemand rouwig om te zijn.
Flexibel podium van hefplateaus in De Doelen - In De Doelen in Rotterdam werd vorig jaar tijdens de zomerstop een nieuw podium gebouwd op basis van hefplateaus. De operatie is onderdeel van een ingrijpende renovatie die in fasen wordt uitgevoerd.
Er worden in dit land heel wat papieren geproduceerd, verplaatst en in archieven gestopt, die als ‘certificaten’ worden aangemerkt. De roep om certificering loopt van veilig geproduceerd voedsel via kwaliteitsvaste producten tot aan gegarandeerde opleidingen. Ook voor hijs- en hefmiddelen is er de roep om een garantie van veiligheid vast te leggen in een certificaat.
Op een zonovergoten 15 mei trokken ongeveer 300 theatertechnici, medewerkers van architectenbureaus, adviseurs, concurrenten, theaterdirecties, gemeentefunctionarissen et cetera op pad richting Heeze.
Symposium automatisering van toneelhijsinstallaties
In het volgende nummer van Zichtlijnen gaat een driedelige serie over normering en benaming van trekkenwanden van start. Om tot overeenstemming over de normen voor de installaties en het gebruik ervan te komen, willen de schrijvers van die reeks graag inventariseren hoe de trekkenwanden in de praktijk gebruikt worden. Wij doen daarom een oproep aan iedereen die een trekkenwand in huis heeft om de enquête in te vullen en op te sturen.
Rinus Bakker, technisch directeur van Rhino Rigs BV, verbaast zich al enige tijd over de weinig structurele manier waarop er in ons land wordt omgegaan met technische beschouwingen en documentatie waar het theaterinstallaties betreft. In onderstaand artikel hoopt hij zelf een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van informatie-uitwisseling op dit gebied.
Hoewel er reeds een aantal inschrijvingen binnen is voor de zevende bijscholingscursus, blijkt de groep technici van gezelschappen niet optimaal vertegenwoordigd te zijn.
Het bestuur van de Vereniging voor Podiumtechnologie nodigt u uit, in overleg met de directie van het Theater aan het Spui, voor een bezoek aan dit theater, ontworpen door Herman Herzberger en voorzien van een zwarte doos. Voor de diverse disciplines binnen onze vereniging een object dat mogelijk discussies oproept.
Geachte redactie, c.q. commissie, Naar aanleiding van de aanbevelingen veiligheidsvoorschriften (Zichtlijnen 25, oktober 1992) heb ik enige op- en aanmerkingen. Er wordt geschreven dat de aanbevelingen overgenomen zijn uit Duitsland en aangepast zijn aan de Nederlandse situatie.
Veelvuldig bereikt ons het verzoek voor mogelijkheden tot bijscholing. Niet alleen van het totale pakket zoals opgenomen binnen de bijscholingscursus, maar juist op deelgebieden.
Bovenstaande overweging blijkt weer actueel te worden gezien de reacties op het artikel van Jan Kramer in Zichtlijn 10 over de nieuwbouw aan het Vrijthof in Maastricht.
Onderstaande brief is een reactie van A.J.G. Klomp op het artikel van Jan Kramer over het nieuwe theater in Zoetermeer (Zichtlijn 10).
In Zichtlijn nr. 9 werd door de veiligheidscommissie aandacht besteed aan het fenomeen ‘kettingwerk’ (pag. 20-21). In vervolg hierop wordt in het onderstaande artikel nog iets verder uitgeweid over ‘touwwerk’.
Het bijschrift bij de foto in het artikel van de veiligheidscommissie over kettingwerk in het vorige nummer van Zichtlijn (pag. 20) is niet correct.
De firma Stakebrand heeft een trek ontwikkeld die geschikt is om naar keuze van de gebruiker ingezet te worden als elektrische of handtrek. Joop Veerkamp probeerde bij Stakebrand wat meer aan de weet te komen.
In dit achtste artikel in de serie over de truss, en het derde over het daarmee realiseren van staande overspanningen, aandacht voor een toepassing van truss die nog volop in ontwikkeling is: tijdelijk op te richten bouwconstructies in de open lucht, die geheel zijn opgebouwd uit truss en die een overspanning vormen boven een podium, speelvlak of expo-stand: de zogenaamde 'groundsupports'.
In dit tweede deel over staande overspanningen in de reeks over truss, aandacht voor een toepassing van truss die steeds vaker voorkomt: tijdelijk op te richten hefconstructies1 die zijn opgebouwd uit truss, en die een overspanning vormen boven een podium, speelvlak, expo-stand of iets dergelijks, de zogenaamde groundsupports.
In de vorige artikelen van deze reeks over de modulaire, koppelbare ruimtelijke vakwerkliggerconstructies van gelaste ronde aluminiumbuizen van 48-51mm is een aantal meer alledaagse zaken nog niet aan de orde gekomen. Waarop moet worden gelet voorafgaand aan elk gebruik? Waarop tijdens het gebruik? Waar letten we op bij de aanschaf? Waar gebruiken we welk type en hoe passen we het toe? Waarop letten we bij periodieke inspecties? Welke onderhoudsmaatregelen verbeteren veiligheid en efficiency?
Bedankt, binnen enkele minuten ontvangt je een e-mail van ons met daarin een persoonlijke link. Klik op de link om een nieuw wachtwoord op te geven.