NIEUWS

13-06-2018

Enorme gevolgen btw-verhoging

MKB-Nederland maakt, mede namens de vele brancheorganisaties in haar achterban die het betreft, bezwaar tegen de eenzijdige verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent met ingang van 1 januari 2019. Een belastingverhoging van maar liefst 50 procent! Dit komt bovenop andere belastingmaatregelen die het middenen kleinbedrijf pijn doen. Zo wordt het mkb onvoldoende zuurstof gegeven en vormen de lasten voor mkb-ondernemers een onmogelijke hoge stapel. Hetzelfde mkb zucht ook onder de loondoorbetaling bij ziekte. MKB-Nederland wil dat het mkb met een goed lastenpakket wordt ondersteund. Het eenzijdig verhogen van de BTW zonder echt compenserende maatregelen voor het mkb is een slecht plan.

De maatregel raakt vele duizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf Bakkers en bloemisten, kappers en fietsenmakers, de fitnessbranche, recreatie en cultuur, schilders, stukadoors, horeca enzovoorts. Ook de podiumkunsten voorzien omzetverlies als het kabinetsplan voor de belastingverhoging vanaf 1 januari volgend jaar doorgaat. Bij de podiumkunsten daalt de omzet met €6 mln als het publiek 9% btw moet gaan betalen voor een kaartje.

MKB-Nederland en de betrokken branches vinden dat de btw-verhoging van tafel moet. Het kabinet heeft tot de maatregel besloten zonder ook maar enig zicht te hebben op de effecten. Mocht de verhoging doorgaan, dan moet het midden- en kleinbedrijf tenminste worden ondersteund met een pakket maatregelen die de pijn kunnen verzachten. De ondernemersorganisatie wil onder meer dat de lastenverlichting in de inkomstenbelasting naar voren wordt gehaald. Verder moet de btw-verhoging naar achteren worden geschoven, naar de jaren dat er echt lastenverlichting voor consumenten is. 'Eerst het zuur voor het mkb en pas daarna koopkrachtverbetering voor de consument - dat is slechte timing', vindt Visser.

Download hier het pamflet 'Stop de btw verhoging".

Bron: MKB Nederland

LID WORDEN