NIEUWS

10-05-2016

Gemeente Rotterdam opgelicht voor miljoenen

De uitbater van het podium heeft Gemeente Rotterdam opgelicht voor miljoenen. Dit ging gepaard met een uitzonderlijke opstapeling aan fouten in de ambtelijke dienst van de Gemeente Rotterdam. Dat blijkt uit intern onderzoek.

De huurder van het pand had de  afspraak met de gemeente dat hij het zou verbouwen voor 350,000 euro. Deze kosten zijn uiteindelijk opgelopen tot 8,8 miljoen euro. Zo’n 6 miljoen aan rekeningen zijn betaald door Gemeente Rotterdam, ofwel, de beheerder van gemeentelijk vastgoed Dienst Stadsontwikkeling (DSO).

De rekeningen beslaan onder andere verbouwingen die niet hebben plaatsgevonden en uitgevoerde verbouwingen die dubbel in rekening zijn gebracht aan de DSO. Bovendien betaalde de uitbaker sinds 2011 geen huur meer, omdat het pand niet bruikbaar zou zijn. Dit weerhield de ‘huurder’ er echter niet van om er verschillende feesten te organiseren.

De wethouder die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het beheer, wethouder Ronald Schneider, bekende dat de gemeente mogelijk voor 6 tot 7 miljoen euro is gedupeerd. . "Er zijn grove fouten gemaakt, er hadden allerlei alarmbellen moeten afgaan, maar dat gebeurde niet." Het daarop volgende intern rapport over het functioneren van de DSO kwam met een conclusie van gelijke strekking.

Een voorbeeld van de vorm van fraude is bijvoorbeeld de aankoop van een ventilatiemotor, een uitgave waar doorgaans ronde 750 euro voor gerekend kan worden. Het ingeleverde factuur bedroeg echter maar liefst 2250 euro. Hierop werden geen vragen gesteld, rekeningen werden blind betaald. De facturen waren niet op nauwelijke gespecificeerd en staan bol van rekenkundige- en taalfouten. Bovendien maakten de uitbaters gebruik van de heersende chaos op de DSO door vele facturen in te dienen tijdens de vakantieperiodes van de projectmanager.

,,Van mei 2014 tot en met oktober 2015 blijkt dat de aannemer voor werkzaamheden 5425 uren heeft gedeclareerd. Dit is uitzonderlijk hoog en is lastig te verklaren op basis van de uitgevoerde werkzaamheden.'' Verder is voor een bedrag van 3 miljoen euro dubbel gefactureerd, al speelt een nieuw softwaresysteem ook parten.

Hoewel de gemeente er slecht vanaf komt, richt de gemeenteraad zich fel tegen de 33-jarige uitbater. Leefbaar Rotterdam-raadslid Dries Mosch noemt het ‘criminele incompetentie’ en verzoekt een raad enquête. GroenLinks sluit zich hierbij aan. ,,Soms maakt de gelegenheid de dief. Ondanks alle beloften zijn onze diensten niet op orde. Het is de vraag of het bij dit dossier blijft.''

Lees hier meer.

Bron: Algemeen Dagblad

LID WORDEN