NIEUWS

17-10-2016

Genderneutraal toilet in Huis Oostpool

Naar aanleiding van de voorstelling De Lankmoedigen van Toneelgroep Oostpool - waarin transgender Hansje een belangrijk personage is – heeft het theater besloten het verschil tussen mannen- en vrouwentoiletten op te heffen. Het betreft een test. Als er positief op gereageerd wordt, zal dit wellicht blijvend veranderen. In het theater moet iedereen zich thuis kunnen voelen, ongeacht in of buiten welk hokje je past.
Genderneutraal toilet in Huis Oostpool

#ookvoorHansje
Aanleiding voor de genderneutrale toiletten is de voorstelling De Lankmoedigen, van 18 oktober t/m 17 december te zien in de theaters. De voorstelling speelt zich af rond het ziekenhuisbed van de in elkaar geslagen transgender Hansje. Terwijl Hansje vecht voor haar leven, probeert de gemeente wanhopig de ontstane maatschappelijke spanningen het hoofd te bieden. Vertegenwoordigers van de LHBTQ-community, extreemrechtse bezorgde buurtbewoners en rellerige anti-racisme demonstranten grijpen het drama aan om hun stokpaardjes onder de aandacht te brengen. Met de beste bedoelingen probeert iedereen rond Hansjes bed te doen wat hopelijk het beste is, terwijl de regie hen langzaam door de vingers glipt. Verwijzend naar het personage Hansje dragen de (tijdelijke) stickers op de toiletten in Huis Oostpool naast ‘All Gender’ ook de vermelding #ookvoorHansje.

Meer genderneutrale toiletten
Huis Oostpool is het eigen theater van Toneelgroep Oostpool aan de Nieuwstraat in Arnhem. Naast eigen werk zijn hier ook regelmatig voorstellingen te zien van andere gezelschappen. Het theater is niet de eerste openbare gelegenheid waar is gekozen voor genderneutrale toiletten. Instanties als de Gemeente Utrecht, de Universiteit van Leiden en zelfs het Witte Huis gingen het theater al voor. Voor veel transgenders betekenen genderneutrale toiletten een meerwaarde in hun transitieproces.

Bron: Toneelgroep Oostpool

LID WORDEN