06-03-2018
Veertien vlakkevloertheaters hebben zich verenigd in een nieuw landelijk samenwerkingsverband: het Vlakke Vloer Platform (VVP). De aangesloten theaters willen zich gezamenlijk hard maken voor de belangen van het theateraanbod op de vlakkevloer. Hun positie zou structureel ondervertegenwoordigd zijn bij de gesprekken over de toekomst van theater.
De aangesloten leden nemen de autonome positie van de theatermakers als uitgangspunt. De theaters willen niet uitsluitend afnemer zijn, maar veelal ook partners van de makers die zij een podium bieden. Omwille daarvan tracht het platform gezamenlijk tot nieuwe initiatieven te komen om productie, presentatie en publieksbereik van vernieuwend theater te bevorderen.
Het platform heeft een startdocument opgesteld, waarin naast bovenstaande uitgangspunten nog een aantal andere kernspeerpunten zijn opgesteld, zoals talentontwikkeling en de maatschappelijke inbedding van het werk dat ze tonen. Concrete plannen worden de komende tijd ontwikkeld, licht Harm Lambers, directeur van Theater Kikker, namens het platform desgevraagd toe. ‘Belangrijkste aanleiding om het platform nu te presenteren is de discussie over herinrichting van het theaterbestel. In die discussie verdient de plek van het vlakkevloertheater een eigen stem. Momenteel buigen we ons in het platform over het sectoradvies van de Raad voor Cultuur dat anderhalve week geleden uitkwam.’
Het platform stelt zich op als belangenbehartiger van en gesprekspartner voor overheden, fondsen en het werkveld. ‘De Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten weten ons al te vinden.’
Het platform komt voort uit een samenwerkingsverband dat een aantal vlakkevloertheaters in 2013 is aangegaan. ‘Het aanbod in de vlakkevloer kwam, mede door de bezuinigingen destijds, ernstig onder druk te staan. Zeven theaters zochten elkaar op om meer verantwoordelijkheid te nemen. Onder de noemer ‘De Coproducers’ wordt twee keer per jaar een jonge maker aan een startkapitaal en een speellijst geholpen.’
Een voorloper van het platform, de Vereniging voor Vlakke Vloer Theaters (VVT), ging in 2002 op in de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Dat kwam voort vanuit de wens van de VVT om meer te zijn dan alleen belangenbehartiger, maar ook invloed te kunnen uitoefenen op zaken als regelgeving. Maar het is de vlakkevloertheaters als subplatform binnen de VSCD niet goed genoeg gelukt een eigen geluid te ontwikkelen, volgens Lambers. Overigens is de huidige oprichting van het VVP geen reactie op de VVT of de VSCD, benadrukt hij.
Een aantal leden van het VVP blijft ook gewoon lid van de VSCD of (in het geval van tevens producerende partijen zoals Theater Rotterdam, Het Nationale Theater of de Toneelschuur) de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten.
Op dit moment zijn er veertien theaters bij het platform aangesloten. Zo lang de methode en de concrete plannen van het platform nog in ontwikkeling zijn blijft dit zo. Op termijn is uitbreiden zeker een optie, volgens Lambers. De uitgangspunten in het startdocument zijn voor toekomstige uitbreiding cruciaal.
Bedankt, binnen enkele minuten ontvangt je een e-mail van ons met daarin een persoonlijke link. Klik op de link om een nieuw wachtwoord op te geven.