NIEUWS

01-10-2021

Nieuwe mini Pipo

Wie kent hem niet. De iconische profielspot Strand Pattern 23, beter bekend als de pipo. Hij werd ontworpen door vliegtuigontwerper Morgan McLeod en van 1953 tot 1983 geproduceerd door Strand en was de eerste spot die in massa gemaakt werd. Onlangs bracht Pacific Lighting een werkend replica van de originele spot uit. Let wel, op schaal. Want deze replica is 3 keer zo klein als het origineel.

Het volledig werkende model heeft een 3W 3000K LED-bron en is verkrijgbaar met keuze uit telescopische standaard, zwenkarm muurbeugel of plafond/vloerplaat. De lantaarn kan worden aangesloten op een USB-telefoonvoeding of computer en de stralingshoek kan worden gewijzigd door de lens heen en weer te bewegen.

Hugh Chinnick, directeur van Pacific Lighting, heeft een aantal jaren onderzoek gedaan naar en de ontwikkeling van de Patt 23M ('M' staat voor Mini) om elk detail van uiterlijk en prestaties te perfectioneren.

"Al meer dan 20 jaar is het mijn droom om een ​​schaalmodel te produceren van de Patt 23, een van de meest iconische spots in de geschiedenis van theaterverlichting", zegt hij. “Het heeft meer dan vier jaar van ontwikkeling, mislukkingen en triomfen gekost.”

De Pattern 23M is gegoten in zink, wat zorgt voor een superieure afwerkingskwaliteit met behoud van uitstekende thermische eigenschappen als koellichaam voor de LED, samen met een goed gewicht. Na verloop van tijd zal zink een donkerder patina krijgen, waardoor de lantaarn en accessoires een 'gebruikt' uiterlijk krijgen voor verdere authenticiteit.

Zelfs de doos waarin de Pattern 23M is verpakt, is een replica van het origineel. Het binnenste verpakkingsmateriaal repliceert zefs de houtkrullen die werden gebruikt om de originele lantaarn te verpakken.

Kijk hier voor meer informatie over de Pattern 23M.

Nog wat leuke weetjes over de pipo:

De Pipo heeft een ellipsoïdale spiegel. Aangezien een ellips twee brandpunten heeft zou het kunnen dat de Nederlandse naam Pipo een verbastering is van Bi-Po, wat dan weer een afkorting van Bipolair is.

Tot de renovatie in 2010 bestond een groot deel van het lichtplan van Theater de Willem in Papendrecht uit deze Pipo's. Hiermee kreeg het theater de titel "Pipolairste Theater van Nederland"

LID WORDEN