NIEUWS

03-10-2024

Tryater vraagt boek voor zestigste verjaardag

Tryater vraagt boek voor zestigste verjaardag

 

Fries theatergezelschap Tryater wordt in 2025 zestig jaar oud. In september, de oprichtingsmaand, wordt dit volop gevierd met nog nader te onthullen jubileumfeesten én een lijvig jubileumboek. Om dit eigentijds overzichtswerk zo volledig, kleurrijk en waardevol mogelijk te maken, kan de bijna jarige organisatie alvast een cadeautje gebruiken. Sinds deze week is de crowdfundingactie ‘Jou dysels én ús it moaiste boek kado’ in de lucht via online platform Voordekunst.

Tegenprestatie
Doneren via deze link is laagdrempelig en kan al voor een klein bedrag. Tegenprestaties vanuit Tryater lopen uiteen van eeuwige dankbaarheid tot een overnachting in het acteursappartement in de negentiende-eeuwse conciërgewoning van de oude Vijverschool in Leeuwarden, waar Tryater in gevestigd is. Ook is met donatiebedragen bijvoorbeeld het boek te bemachtigen, eventueel met naamsvermelding. In de brievenbus te ontvangen of af te halen bij een van de bijzondere jubileumbelevenissen in september 2025. Voor jezelf én een ander doneren kan met de knop ‘Samen geniet je meer dan alleen’, waarbij Tryater uit naam van de gever één exemplaar aan de minima schenkt. Een lage instapper ontvangt al een set van tien ansichtkaarten met posterafbeeldingen uit het bewogen verleden van het gezelschap, dat in 1965 opgericht werd.

‘We hawwe foar elk wol wat, dat oantreklik wêze kin. Mei eltse donaasje binne we dan ek hiel bliid: it jout draachflak foar ús boek en selskip, en it jout de mooglikheid om der it fraaiste wurk fan te meitsjen dat we mar betinke kinne,’ aldus zakelijk leider Valentijn Fit.

Volledige inzage
Tryater werkt met uiteenlopende schrijvers voor het goedgevulde koffietafelboek, dat via uitgeverij Afûk het levenslicht zal zien. Onder anderen Annette Embrechts (Volkskrant), Kirsten van Santen (Leeuwarder Courant) en Geart de Vries (onder meer Omrop Fryslân) werken creatieve interviews, beschouwingen en andere artikelen uit, die samen met een scala aan foto’s uit zes decennia Tryater én herinneringen van acteurs, medewerkers, bezoekers en anderen een volledige inzage geven in het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van de Friese maar ook meertalige organisatie laten zien. Het boek zal vormgegeven door een Friese maker. ‘Want talint ha we genôch yn ‘e eigen provinsje, dêr moatte we gebrûk fan meitsje en dat wolle we útdrage.’

Cultureel erfgoed
Eerder verzocht Tryater liefhebbers en anderen om foto- en ander materiaal in te sturen. Hier is goed op gereageerd maar er blijft ruimte om contact op te nemen. Dit kan in het boek terugkomen. Ook zal het Tryater-archief, nu nog in het eigen gebouw, als cultureel erfgoed volgend jaar overgaan naar provinciaal archief Tresoar. Mogelijk zijn nieuwe inzendingen belangrijke toevoegingen. Inzenden kan via j.keekstra@tryater.nl.

Voordekunst
Platform Voordekunst is een landelijk systeem voor crowdfunding in de culturele sector. Tryaters eerdere actie om een lift in het pand te realiseren en het zodoende toegankelijker te maken, was een groot succes. De lift is inmiddels enkele jaren met succes in gebruik. Doneren kan via Doe jezelf én ons het mooiste boek cadeau! (creativefunding.nl)

 

LID WORDEN