Een van de doelstellingen van de Dr. Anton Philipszaal, een onderdeel van het nieuwe Muziektheater in Den Haag, is de mogelijkheid te hebben de sfeer tijdens een muziekuitvoering met een passende belichting te accentueren.
Desgewenst moet men zelfs met een deel van de belichting speciale effecten kunnen bereiken, met name tijdens popconcerten.
Vier belichtingssystemen
Hiervoor zijn vier aparte belichtingssystemen geïnstalleerd. Geregelde persgloeilampen zorgen voor de algemene zaalverlichting, die wordt ondersteund door de regeling van TL-‘M’-verlichting in koven langs de muren, waardoor de zijwanden een extra strijkverlichting krijgen. De halogeenschijnwerpers, die het orkestgedeelte verlichten, kunnen op verschillende manieren worden geregeld. Met een aantal schakelende PL-lampen kan men de plafondconstructie een apart accent als spaceframe geven en bestaat bovendien de mogelijkheid heel speciale effecten te bereiken. Wat kan passender zijn bij eigentijdse muziek dan bijvoorbeeld een lichtwolk over de hoofden van het publiek heen trekken, of bij een opera de bliksem met de lucht van een opkomende donderbui te accentueren?
De regeling van de zaalbelichting bestaat uit een microcomputergestuurde Sitralux T40 lichtregelsysteem in zijn nieuwste uitvoering. Dankzij deze regeling is in de zaal op de meest uiteenlopende manieren een passende sfeer te accentueren. Het multifunctioneel karakter op muziekgebied van deze prachtige zaal van het Residentie Orkest wordt daardoor eens te meer benadrukt. Behalve als leverancier van een geavanceerd belichtingsregeling treedt Siemens hier ook als sponsor op van een muziekzaal, die kwalitatief tot de beste in het land wordt gerekend.
Nieuwste ontwikkelingen toegepast
Deze unieke zaal stelt aan de regeling van de podium-, zaal- en plafondbelichting speciale eisen. De Sitralux T40-lichtregelinstallatie is dan ook de versie waarin de nieuwste ontwikkelingen zijn verwerkt. Dit transportabele micocomputersysteem met een ergonomisch opgebouwd bedieningsgedeelte is de jongste telg uit de bekende familie van Siemens toneelbelichtingsinstallaties. Dankzij toepassing van de moderne micro-elektronica is een bijzonder compacte lessenaar tot stand gekomen. De uitvoering als tafelmodel blijkt in de praktijk er handzaam te zijn, waarbij het losse beeldscherm een optimale mens/machinecommunicatie verzekert. De kracht van het systeem schuilt in het complete standaard functiepakket voor niet minder dan 20 onafhankelijke parallelle groepen, de spitfader voor stroomkringen die lichter en donker kunnen worden, alsmede het krachtige effectsysteem.
Multifunctioneel gebruik
De Sitralux T40 bestaat uit drie versies die zowel voor kleine als voor grote theaters en studio’s geschikt zijn, maar ook in multifunctionele zalen met een grote verscheidenheid aan culturele activiteiten worden toegepast. Daarnaast wordt de T40 steeds meer gebruikt voor Tv-opnamen buiten de studio. Door de robuuste opbouw en handzame afmetingen is de installatie snel op een tijdelijke locatie te installeren. Daarnaast bevat de T40 met een maximum van 768 stroomkringen alle belangrijke functies voor installaties in professionele theaters met een gevarieerd repertoire en allround tv-studio’s.
Verder kan men met de Sitralux T40 in combinatie met passende belichtingsmogelijkheden in veel gevallen de transportabele belichtingsinstallatie van popgroepen vervangen. De hele opzet van de T40 is erop gericht om personeel, dat bekend is met de materie, zonder een uitvoerige instructie snel aan het werk te kunnen zetten.
Veel mogelijkheden
Kenmerkend voor de Sitralux T40 is de combinatie van vrij construeerbare regelkarakteristieken en soft patch. Van de acht verschillende besturingskarakteristieken zijn er drie geheel vrij te construeren. Dat houdt een stuurspanning in die lineair, logaritmisch of boven-lineair kan worden ingesteld. De vorm en de instellingswaarden zijn te allen tijde op het beeldscherm te controleren. Verder kan men bij een vrij construeerbare karakteristiek de volledige stuurspanning al bij een gedeeltelijke faderstand vastleggen. Daarmee zijn PL-lampen schakelend in de lichtstanden op te nemen en de voorverwarmingstransformatoren van de TL-‘M’-lampen bijvoorbeeld al bij 5% faderstand in te schakelen.
Softpatch geeft de mogelijkheid om twee kringen onder één stroomkringnummer te kiezen. Op die manier kan men een groot aantal combinaties tot stand brengen, die de bediening sterk vereenvoudigen. Deze verbindingen brengt men in de gebruikerssoftware aan, waarbij de mens/machinecommunicatie duidelijke informatie bij de uitvoering geeft. Wijzigingen in de bedieningsafloop kan men direct op de lessenaar uitvoeren zonder iets in de bedrading van de installatie te hoeven veranderen.
Helptoets
Iedere toneelbelichter weet zich uit zijn eigen praktijkervaring wel een situatie te herinneren, waarbij de zaak hopeloos vastliep. Haastig doorbladeren van bedieningshandboeken hielp niet of leidde tot een fatale vergissing. Daarom heeft Siemens de helptoetsfunctie ingebouwd. Deze geeft een krachtige ondersteuning in onvoorziene situaties. Normaal gesproken heeft men de complete belichtingsafloop van te voren in het geheugen van de Sitralux T40 gezet en kan men tijdens de voorstelling waar nodig met de hand corrigeren. Met de helptoets kan men nu bovendien nog 15 bladzijden tekst over het beeldscherm laten rollen en de gewenste commando’s in kort bestek aflezen. De tekst is ontleend aan een standaard instructieboek, dat in begrijpelijk Nederlands beknopt weergeeft hoe de complete volgorde in een voorstelling afloopt.
Bedankt, binnen enkele minuten ontvangt je een e-mail van ons met daarin een persoonlijke link. Klik op de link om een nieuw wachtwoord op te geven.