• Heropening van De Kleine Komedie, Frits van den Haspel, Zichtlijn 7, oktober 1989

    Vorig jaar nog dreigde De Kleine Komedie het slachtoffer te worden van de bezuinigingsdrift van de gemeente Amsterdam.

    Dankzij de inspanningen en protesten van velen, onder wie zeker de naam van Youp van ’t Hek genoemd moet worden, kon de sluiting van één van de oudste en relatief drukst bezochte schouwburgen van Amsterdam op ’t nippertje voorkomen worden.

    Geheel herboren zette De Kleine Komedie op zondag 10 september j.l. haar deuren, na een verbouwing van ongeveer drie maanden, weer open voor het publiek. Youp van ’t Hek nodigde de grote schare belangstellenden, die buiten stond, uit het theater van binnen te komen bekijken. Iedereen kreeg van hem een sleutel van het theater uitgereikt, die, als we Van ’t Hek mogen geloven, ook op andere theaters past, je de gelegenheid geeft op elk gewenst moment naar binnen te stappen, en je bovendien mede-eigenaar maakt.

    Er is veel veranderd in die drie maanden. De entree is totaal vernieuwd en zeer publieksvriendelijk geworden. De kassa is verplaatst naar de andere zijde van de hal, en waar de kassa en het veel te kleine kantoor waren is nu een ruime foyer ontstaan, die te gebruiken is voor en na de voorstelling, en uiteraard in de pauze. De toegang tot de zaal is gewijzigd van twee entrees naar de gangpaden links en rechts in een centrale toegang in het midden. Voor de deur naar de zaal beginnen de trappen links en rechts naar de balkons.

    In de zaal en op de balkons is de gehele bestoeling vervangen. Er staan nu mooie, rode stoelen op een nieuwe zaalvloer van stroken parket, en op de balkons op nieuwe vloerbedekking. Verder is de zaal opnieuw geschilderd.

    De meest in het oog springende technische wijziging is te vinden in de orkestbak. Nu er een lift in de bak is gemonteerd behoort het slepen met praktikabels, steunen en bladen tot het verleden. De lift kan op zaal- en toneelniveau gezet worden, en natuurlijk lager voor een orkest.

    Voor het overige is er een aantal noodzakelijke voorzieningen met betrekking tot de veiligheid getroffen, zoals gewijzigde vluchtwegen en nooduitgang. Het ‘uitje’ van deze nooduitgang verspreidt helaas zoveel licht dat een changement in het donker niet mogelijk is. Hieraan valt wellicht in de toekomst wat te doen.

    Het verbouwen van het toneelhuis behoort tot het volgende plan voor dit theater. Wij hopen dat de tijdelijke sluiting voor deze tweede fase van de verbouwing spoedig zal komen, en wensen intussen het publiek, directie medewerkers en bespelers veel genoegen met het bereikte resultaat.

    Terug

LID WORDEN