Op een zonovergoten 15 mei trokken ongeveer 300 theatertechnici, medewerkers van architectenbureaus, adviseurs, concurrenten, theaterdirecties, gemeentefunctionarissen et cetera op pad richting Heeze.
Wat hen daar te wachten stond overtrof in het algemeen de verwachtingen. Op het industrieterrein aangekomen werd door middel van vlaggen in top van de eigen hijskranen aangegeven waar deze dag zou plaatsvinden.
Op de bekende hartelijk Brabantse wijze werd men persoonlijk welkom geheten en werd de inschrijving gedaan. Voorzien van een informatietas en na het genieten van een versnapering kon een wandeling door de werkplaatsen worden ondernomen. Ja u leest het goed: Stakebrand was niet de smederij die een groot aantal van ons verwachtte, maar een fabriek.
Onder leiding van Han Stakebrand is de bijna honderdjarige installateur en fabrikant van technische toneelinstallaties veranderd van een smederij in een moderne fabriek.
Overal stonden werknemers om uitleg te geven over de verschillende afdelingen en over machines zoals de straalapparatuur en de verschillende frees-, boor- en ponsbanken. Een opvallende instructie was er bij de lasersnijbank. Boven de machine was een laserprojectie geplaatst (er stonden door de hele fabriek borden en aanduidingen in de bekende Stakebrand-huisstijl). Er werd getoond hoe deze machine werkte door middel van het automatisch snijden van voorwerpen uit een grote plaat. Hoe flexibel deze apparatuur is bleek wel uit de toepassing van dit werkstuk, dat niets te maken heeft met een toneeltechnische installatie. Er werd getoond hoe er nauwelijks afval was door het inventief gebruik van het materiaal, een volledige motorfundatie werd als een puzzel gesneden – nadat deze gezet is wordt hij in elkaar gemonteerd.
Opvallend was dat tijdens deze rondleiding bleek dat alle onderdelen van de installaties in eigen beheer gemaakt worden.
Na de demonstratie in het eerste deel van de fabriek werd het naastgelegen tweede deel bezichtigd.
Hier werden de meeste verwachtingen overtroffen. Er worden de liertrommels gedraaid op grote computergestuurde draaibanken, in een zeer schone fabricagehal waar bijzonder nauwkeurig gewerkt wordt. Gezien de grote belangstelling bij deze machines was iedereen erg onder de indruk.
In een naastgelegen ruimte werd het Stalogic-systeem getoond door een van de ontwikkelaars. Voor velen onder ons was dit systeem al uitgebreid te zien geweest op het hijssymposium in maart.
Door de wijze waarop gedemonstreerd werd en ook dankzij de grote opkomst was deze zeer goed georganiseerde dag een succes.
Bedankt, binnen enkele minuten ontvangt je een e-mail van ons met daarin een persoonlijke link. Klik op de link om een nieuw wachtwoord op te geven.